XXII. Bakonyi Betyárnapok

2021. augusztus 6-7.


Színes programok a kultúra és hagyományőrzés jegyében

Huszonkettedik alkalommal került megrendezésre a Bakonyi Betyárnapok az Alkotmány utcai rendezvényterületen. A szervező Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB intézménynek köszönhetően színes kulturális programkínálat várta az érdeklődőket Kisasszony havának első hétvégéjén.

A járványhelyzet miatt a tavalyi évben elmaradt a bakonyi betyárok találkozója, két évvel ezelőtt pedig elmosta az eső a pénteki napot, így elmondható, hogy három év után sikerült újra „kétfelvonásos” műsorpalettával lebonyolítani városunk legnagyobb rendezvényét.

Szerencsére az időjárás is kegyeibe fogadta mind a két napot, pénteken csak egy kis futózápor frissítette a levegőt. Ekkor már összefutottak a különböző, finomabbnál finomabb illatok a „pusztán”, hagyományosan „Bográcsos Erőpróbával”, avagy ételfőző fesztivállal vette kezdetét a Bakonyi Betyárnapok. A színpadi műsorok hosszú sorát a Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület növendékei vezették fel, a versenytáncosok szólóban, duóban és csoportosan is megmutatták tehetségüket a már ekkor is szépszámú közönségnek.


A versenytáncosok előadása nagy sikert aratott a közönség soraiban

Aki nélkül már szinte nincsenek Betyárnapok a kies Bakony szívében, Csizmadia Géza Főbetyár köszöntötte a közönséget, a rendezvényt pedig dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője, a XXII. Bakonyi Betyárnapok fővédnöke nyitotta meg.

„Legyen szerencsénk, hogy többé ne maradjon el egy ilyen nívós rendezvény, hanem élvezhessük mindig ezen a területen a Bakonyi Betyárnapok ízeit, hangulatát, koncertjeit és egymás barátságát”

– mondta a tiszteletbeli betyárrá avanzsált honatya, aki meglepetésként élte meg, hogy nem pandúrok, hanem tűzről pattant menyecskék kíséretében kellett színpadra érkeznie.


Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő nyitotta meg a rendezvényt, balról Csizmadia Géza Főbetyár, a menyecskék: György Zsófia, Cseszneki Zita, Kasza Dzsenifer

A Varnyú Country zenekar előadásával vadnyugati hangulat lett úrrá Hosszúréten, muzsikájukkal nemcsak a country zene kedvelőit ringatták el. Dékmárné Forgács Zsuzsanna, Kubriczky József és tanítványuk, Wolf Sarolta közreműködésével néptánc is fűszerezte a péntek esti programot. A nap fénypontja a magyar mulatóskirály, Bódi Guszti és felesége, Margó műsora volt, mely a várakozásoknak megfelelően nagyszámú közönséget vonzott. A hangjával megtévesztésig Louis Armstrongra hasonlító, Zircen már többször fellépő Dervalics Róbert zenekara, a Füred Dixieland Band fergeteges produkciója zárta a napot.

Ezúttal sem hiányozhatott a Betyártanoda, Herbály András és társai, a Kelevezék népi hangszerekkel kalauzolták a közönséget a betyárvilágba. A szombat délutánra hangolódva a jazz, a jazz rock, a dixieland, a blues és a popzene nagyjaitól hallgathattunk dalokat a BrassDance rézfúvósok előadásában, majd bakonyi népzenészek, táncosok hagyományőrző műsora következett, énekesként közreműködött a bakonybéli Marticsekné Szentkereszty Judit.

A Betyáros Kavalkád részeként lovasbemutatóra került sor, a színpad előtt lóháton elvonulókat Varga Antal mutatta be. Lovaglásra, sétakocsikázásra nyílt lehetőség, és idén még az is megesett, hogy egyszerre csak sárkányok földjévé vált az Alkotmány utcai rendezvényterület:

a magukat „Szárnyas Sárkányokként” aposztrofáló gólyalábasok jártak-keltek a közönség között, bevonva a bátor vállalkozókat is tréfás műsorokba, nem sokkal később pedig a középkori zene világa elevenedett meg modern köntösben a Bordó Sárkány zenekar lemezbemutató koncertjével, volt, aki táncra is perdült a debütáló dalok hatására.


A country zene és a néptánc is jól megfért egymás mellett a Betyárnapok színpadánA mulatós király és feleségének előadásán a tűzről pattant menyecskék is közreműködtek


A „magyar Louis Armstrong”, Dervalics Róbert méltán viselheti a „Bakonyi Betyár” címet


A közönség örömére egy kisebb felvonulásra is sor került a rendezvényterületen


BrassDance: öt rézfúvós és egy dobos vidám találkozása a színpadon


Császár Dominik és Barátai bakonyi népzenével hitelesítették a rendezvény hagyományőrző voltát


Gólyalábon közlekedni nem könnyű dolog, a Szárnyas Sárkányok megmutatták, hogyan kell


Negyedik albumát mutatta be a Bordó Sárkány Zircen

A második nap estéjén egymást követték a híres előadók a színpadon.

Fellépett a Parno Graszt világhírű autentikus cigányzenekar, Oláh Gergő, az X-Faktor harmadik szériájának győztese, a „Betyárjó Buliért” pedig a magyar könnyűzenei életben egy igazán nagy név, a különböző stílusjegyeket ötvöző Pannonia Allstars Ska Orchestra, ismertebb nevén PASO együttes felelt.


Egy világhírnévre szert tevő cigányzenekar még színvonalasabbá tette a programkínálatot


Oláh Gergő, majd a PASO (lent) voltak a szombat este sztárfellépői

A színpadi produkciók mellett kísérőprogramok hosszú sora várta az érdeklődőket.

Ezúttal is megnyílt a „Bakonyi Ízek Utcája”, a „Mesterségek Utcája” és a Kézműves Liget. Mesterség-bemutatókra, népi életmód- és bajuszkiállításra, népi hangszerbemutatóra került sor, mókás fotók készülhettek Kádár Ferkó fotószínházánál, célzó ügyességüket gyakorolhatták a vállalkozó kedvűek Paprika Jancsi Csúzlizdájánál, a Guzsalyas Egyesület Pásztortanyáján előadást hallhattunk a cifraszűrről, a Veszprémi Toborzó és Érdekvédelmi Központ katonákat toborzott a „hadiállomásán”. A betyárok becses seregében tisztelhettünk két csupaszív mesterszakácsot, Száva Zoltánt és Somogyi Tamást is a jelenlévők nem kis örömére.

A sportkedvelők a Zirc–Dudar öregfiúk labdarúgó-mérkőzést tekinthették meg az Alkotmány utcai sporttelepen, és ezúttal is volt Betyáros véradás a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezetének szervezésében, közel harmincan nyújtották segítő kezüket a fehér sátorban. Magyar Lászlóné területi vezető ezúton is köszönetét fejezi ki a támogatóknak, akiknek köszönhetően vendégül láthatták a véradókat. Hozzáteszi azt is, hogy a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság segítőkész munkája nélkül nem tudták volna megtartani a véradást.

A gyerekekre is gondoltak a program szervezői, a pénteki napon Fizl Kata kerekítő foglalkozást tartott, a legkisebbek szabadidő-eltöltéséről pedig a Zirci baba-mama klub gondoskodott. Szombaton kézműves foglalkoztató várta az aprónépet a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház szervezésében, egy kis szigeten pedig bakonyi népi fajátékokban lelhették örömüket.

A támogatóknak köszönhetően értékes nyeremények találtak gazdára a tombolasorsolásokon, és tovább gyarapodott a Csárdabéli Szépasszonyok és Bakonyi Betyárok népes tábora.

Díjazták a pénteki főzőverseny legjobbjait is, a legfinomabb étel a „Csikóbőrös Kulacs” bográcsában rotyogott a szakértők szerint, második helyezést ért el a „Bernát Új Angyalai” fantázianevű főzőcsapat, míg a harmadik helyezést a „Szabadtűzi Főző Team” érdemelte ki.


„Divatbemutató Hosszúréten”: a cifraszűrről tartott előadást pásztortanyáján a Guzsalyas Egyesület


„Hol terem a magyar vitéz?” – a fiatalok bepillantást nyerhettek a katonaéletbe


Zirc és Dudar öregfiú csapatai küzdelmes találkozót vívtak a sportpályán


Hárman a „betyáros véradók” közül, balról: Kubicsek Rudolf, Völgyvári Ferenc, Ecseginé Szabó Anita


A gyerekek is megtalálhatták a kedvükre való programot


A kovácsmesterség fortélyait is el lehetett sajátítani a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház sátra előtt


Értékes nyereménytárgyak találtak gazdára a tombolasorsoláson


Hárman az új „Csárdabéli Szépasszonyok” közül


Középen a főzőverseny győztesei, a „Csikóbőrös Kulacs” a zsűri tagjaival

Zirc Városi Önkormányzat kiemelt rendezvénye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, a Hungarikum Bizottság, az Agrárminisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, együttműködő partnerek, önkéntesek és civil szervezetek közreműködésével valósult meg, főszervezője a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB volt.

A teljes támogatói lista megtekinthető a rendezvény honlapján, a www.betyarnapok.hu oldalon.

Fotók: Horváth Norbert és a szerző
Cikk: Kelemen Gábor


Csárdabéli szépasszony/szépkisasszony cím viselésére jogosultak:

 • BÓDI MARGÓ
 • FEJES KATALIN
 • MÓR BARBARA
 • KASZA DZSENIFER
 • CSESZNEKI ZITA
 • GYÖRGY ZSÓFIA

Bakonyi Betyár címet kiérdemeltek:

 • VARNYÚ COUNTRY EGYÜTTES
 • OLÁH GERGŐ
 • FÜRED DIXIELAND BAND
 • BRASSDANCE
 • BÓDI GUSZTI
 • SZÁRNYAS SÁRKÁNYOK
 • BORDÓ SÁRKÁNY
 • PARNO GRASZT
 • PASO EGYÜTTES
 • BEGYIK ISTVÁN
 • TIMÁR MIKLÓS

Beharangozó

22. alkalommal rendezzük meg a „BAKONYI BETYÁRNAPOK” kétnapos hagyományőrző programot. A rendezvény augusztus 6-án, pénteken 15.00 órától családias piknikhangulatot idéző „Bográcsos Erőpróbával” veszi kezdetét, hiszen üres bendővel senki sem indulhat neki az előtte álló hosszú, eseménydúsnak ígérkező betyár-kavalkádnak.

Csárdabéli szépasszonyok és betyárok társaságában zene, énekszó, ostorok csattogása, lovak dobogása és jókedv mellett „Betyárjó” színpadi produkciók várják a közönséget − a hagyományőrző és autentikus zenei világon túl a könnyűzene, a szórakoztató műfaj népszerű zenekarai, előadói gondoskodnak a mulatságról. Kicsi és nagy egyaránt kiveheti részét a betyárkodásból: betyártanoda és a betyárvilág felidézése, kézműves mesterség bemutatók és kiállítás, népi hangszerbemutató, gólyalábas vásári komédia, kézműves liget és népi játékpark, Mesterségek Utcájának vására várja látogatókat, valamint újra kitárja kapuit a betyáros étkeket kínáló Bakonyi Ízek Utcája. Idén is díjazzuk a Leghetykébb Betyárbajusz gazdáját, és újabb Bakonyi Betyárokat, Csárdabéli Szépasszonyokat avatunk!

Sztárfellépőink között köszönthetjük többek közt Bódi Guszti és Margó, Füred Dixieland Band, Bordó Sárkány, Parno Graszt zenekarokat, Oláh Gergőt, a rendezvényt szombat este a PASO együttes műsora zárja.

2021-ben is tartalmas percekkel töltjük meg a képzeletbeli betyárbatyut, kicsik és nagyok betyáros jókedvéről gondoskodunk, mert remek hangulatú, közös vigasságokból idén sem lesz hiány!

Őrizzük együtt történelmi múltunkat, hagyományainkat, mindenkit szeretettel várunk!

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.
A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!

 • Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa
 • Agrárminisztérium
 • Hungarikum Bizottság
 • Nemzeti Kulturális Alap
 • Zirc Városi Önkormányzat
 • Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB
 • Detherm kft.