XXII. Bakonyi Betyárnapok

Tervezett időpont: 2021. augusztus 6-7.


Bakonyi Betyár-avatás és Csárdabéli Szépasszonyválasztás Finnországban

“Csak az jöjjön el betyárnak, aki ilyet szeret…” zendült fel a Kodály által a Háry Jánosban feldolgozott Nyitra vármegyei népdal bakonyi betyárokra Helsinkiben átírt szövege. Az apropót a Finnországi Magyarok Egyesületének (FME) november 16-án megrendezett Magyar Bálján végrehajtott betyáravatás adta.

A Finnországban élő magyarok országos egyesülete év végi nagyrendezvényének vendége volt ugyanis a zirci Bakonyi Betyárnapok Főbetyárja, a “rettegett” gitárpengető Csizmadia Géza, aki egykori katonatársa, a Gyulafirátótról Finnországba bujdokolt bakonyi “betyárivadék” FME elnök Jelinkó Árpád meghívására érkezett Helsinkibe. Az FME a magyar kultúrát, nemzeti identitást megőrizni hivatott országos civil szervezet nyelvrokonaink hazájában. Az egyesület elnöke már nem első alkalommal hívta meg erre a mintegy 100 Finnországban élő magyart vonzó, évente megrendezendő zenés-táncos programra a Régió zenekart, amelynek vezetője betyármentes szabadidejében ugyancsak Csizmadia Géza.

Az est programját rendszerint a bőséges magyar ízeket felvonultató vacsora és a betyáros izgalmakat keltő, értékes nyereményeknek gazdát kereső tombola foglalja keretbe. Emellett azonban valamilyen magyar kulturális vagy hagyományőrző betét, mint például ez alkalommal a betyárság történetének, a legismertebb betyárok életének és kétes dicsőségének bemutatása, az ezekre emlékező országos vagy regionális programok ismertetése társult.

Rózsa Sándortól elindulva egy széles történeti ív mentén érkezett el a bemutató a bakonyi Savanyú Jóskáig és Sobri Jóskáig. A két legismertebb és legrettegettebb bakonyi betyár sorsának felrajzolása után a Bakony jelenlegi Főbetyárja ismertette a betyártörténetekre épülő, immáron huszonegy éves múltra visszatekintő, a Bakony fővárosában, Zircen évente megrendezett Bakonyi Betyárnapok programját. „Annak pedig lészen az egyik kiemelkedő pillanata a betyáravatás és a Csárdabéli Szépasszony megválasztása” – mesélte el Géza Főbetyár. A kíváncsi közönség lelkesedését látván azután e “rettegett útonálló” azonnal felismerni vélt néhány számkivetett sorstársat a finnországi magyarok, pontosabban a bálon jelenlévő magyar és más nemzetiségű megjelentek körében. Amit pedig a Főbetyár a fejébe vesz, abból ritkán enged, így azután négy jelenlévő férfiú is elnyerte a tiszteletbeli Bakonyi Betyár címet. Közöttük van a fotón is látható két “rabló”, az erdélyi ősökkel büszkélkedő Nagy Gábor, azaz Bigus betyár és méltó társa, a délvidéki „számkivetett” Heiler István is. Mostantól mindketten a Bakony rettegett útonállóinak számát szaporíthatják. Melléjük került e díszes társaságba az ausztrál származású Darren O´Halloran, valamint kebelbéli jó barátja és kenyeres pajtása, Jelinkó Árpád is. A Főbetyár azután mind a négy “díszrablót” a hagyományos avatási szertartás szerint erőspaprikából készített pohárba töltött pálinkával fogadta betyárrá. A rendkívül szórakoztató avatási procedúrát további nem kevés izgalommal és derűvel kísért “fehérnép mustra” követte. Mert ugye mit sem ér a betyáros szilaj férfiúi bátorság egy szépasszony biztató mosolya nélkül. Így azután négy hölgy is elnyerhette a „Csárdabéli Szépasszony” kitüntető címet. Az egyik ilyen érett szépasszony a Finnország Vantaa nevű városának magyarbarát finnjeit közösségbe összefogó, magyarul is jól értő Seija Puha asszony lett. Méltó társává vált Bakos Tünde úrhölgy, a magyar nagykövetség konzulja és a házasélet szépségeit alig pár héttel korábban megkezdő, vérében mind a magyar tüzességet, mind édesapja révén a finn megfontoltságot megöröklő Sinikka Ojala ifiasszony. A sort negyedikként Veszelka Juliska kései finn reinkarnációja, a mosolyával a legvadabb betyárt is könnyedén kordák közé kényszerítő Tuija Lehtovuori-Jelinkó asszony zárta. A hölgyek jutalma vagy talán inkább a közönségnek nyújtott ajándéka egy fergeteges csárdás eltáncolása lett a frissen felkent betyárok karján.

Betyár-avatás Finnországban

Bakonyi Betyárokat és Csárdabéli Szépasszonyokat avattak Finnországban. Jobbról Csizmadia Géza Főbetyár

A program nagyszerű hagyományismertető és egyúttal magyarországi idegenforgalmi reklámnak bizonyult. Sikerült is sok jelenlévőnek hazautazási programjába belecsempészni a következő évi, 2020. augusztusi Betyárnapok felkeresését. A hivatalos betyáravató szertartás után a Főbetyár fokosát gitárra cserélte és zenésztársával, Szabó Zoltánnal közösen hajnalig tartó talpcsiklandozó zenével tette felejthetetlenné a 4. Finnországi Magyar Bált.

Jelinkó Árpád