XXI. Bakonyi Betyárnapok Beszámoló

2019. augusztus 2-3. | Zirc, Alkotmány utcai rendezvényi terület


A bakonyi betyárok húsz év múltán sem pihennek

Tavaly a huszadik Bakonyi Betyárnapokat ünnepelhettük, idén pedig arról is megemlékeztek a szervezők, hogy húsz évvel ezelőtt, 1999 nyarán indult útjára a rendezvény. A pénteki napot teljes egészében elmosta az eső - csupán négy kitartó csapat Bográcsos Erőpróbája, valamint a betyárok jókedve vonzotta a helyszínre a maroknyi közönséget -, így a XXI. Bakonyi Betyárnapok – Országos Betyártalálkozó jubileuma egyfelvonásosra sikerült.

A pénteki égi vízözön után szombaton az eső szerencsére már csak átmeneti vendég volt, így teljes egészében meg lehetett tartani azt a színes programsort, melyet a főszervező Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB kínált a rendezvény második napjára.

A lovas-fesztivállal vette kezdetét a XXI. Bakonyi Betyárnapok, miközben az Alkotmány utcai rendezvénytéren megnyíltak a bakonyi ízek, a mesterségek utcái, a Guzsalyas Egyesület pásztortanyája, a gyermekek játszószigete népi játékokkal, fa-körhintával, légvárral.

A kora délutáni órákban elindult a lovas karaván hagyományos és látványos útjára, menyecskék, legények, betyárok és huszárok integettek a nyeregből az út mentén szép számban összesereglett népeknek. A paták aszfaltdobogásába és a lovas kocsikról szerteszálló muzsikaszóba kedvesen kondult bele a forgalomban lelassuló járművek elismerő dudajátéka.

A nagy felvonulást a „A nagy bevonulás” követte, az összes lovas elvonult a színpad előtt, Varga Antal, a lovas-versenyek állandó szakkommentátora pedig egyenként mutatta be őket.

Szőke Péter népi iparművész a Guzsalyas Egyesület tagjaival a pásztoréletbe, a Körösök Völgye Vitézi Bandérium pedig a betyárok világába avatta be a nagyérdeműt bemutatójával.

A pásztorok tanyája muzsikaszótól volt hangos, táncra is perdültek a vendégek, miközben a pusztán nagy érdeklődés közepette egy betyár-pandúr „párbeszédbe” nyerhetünk bepillantást.

Ezúttal sem csak a betyárpuskák sültek el, a Művelődési Ház légpuskás lőterén nyílt lövészversenyre került sor, a lovas pálya ügyességi játékoknak, díjugratásnak, fogathajtó versenynek adott helyet, a sporttelepen öregfiúk labdarúgó-mérkőzésre került sor. A sportversenyekről, azok eredményeiről bővebben kapcsolódó írásunkban olvashatnak.

A hagyományőrzés, a szórakozás és a sport mellett a Betyárnap a segítségnyújtásról is szól, harmadik alkalommal került sor „Betyáros Véradásra” a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezetének szervezésében. Az akció ezúttal is sikeresnek bizonyult, 39-en nyújtották karjukat ismeretlen embertársaiknak, és egy irányított véradásra is sor került a fehér sátorban.

Különböző településekről érkező vendégek is éltek a szabadtéri véradás lehetőségével, volt közöttük betyár is. Fent Máthé Zsolt (Pannonhalma), lent Dömötör Alexandra (Csetény), Turucz Dániel (Jászladány)

Magyar ajkú testvértelepüléseink tánccsoportjainak hagyományőrző műsora ezúttal is nagy sikert aratott a közönség soraiban. Az Erdélyből és Kárpátaljáról érkező fiatalok az egész hetet városunkban töltötték az Erdélyi Baráti Kör Egyesület vendégfogadásában. Már a pénteki programban is szerepelt az előadásuk, de az időjárási körülmények miatt ekkor sajnos nem örvendeztethették meg a közönséget a tehetségükkel. A Betyárnap színpadán fergeteges hangulatot produkálva fellépett a baróti Gaál Mózes Általános Iskola néptánccsoportja, a derceni Gyöngyösbokréta Népi Táncegyüttes és a baróti Syncron moderntánc-csoport.

A tombolasorsoláson ezúttal is értékes nyeremények találtak gazdára, a legszerencsésebbek Görögországba utazhattak. Nem maradhatott el az arra érdemeseknek a „Bakonyi Betyár” és Csárdabéli Szépasszony” címek kiosztása sem, a húsz évvel ezelőtt útjára induló rendezvény alapítóit, főbb közreműködőit pedig külön köszöntötték. A főszervező Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB meg is emlékezett a Bakonyi Betyárnapok kezdeteiről Csizmadia Géza műsorvezető, a fáradhatatlan főbetyár tolmácsolásában.

Este könnyűzenei koncertek szórakoztatták a közönséget. Fellépett a Fláre Beás Banda, akik bebizonyították, hogy nem véletlenül tartják őket Veszprém megye cigány folklórjának legkiemelkedőbb képviselőjeként. Őket az Orlando’s Magic Band műsora követte, majd egy közismert sztár érkezett a betyárok közé, Szinetár Dóra Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő nagy közönséget vonzott és emlékezetes estét produkált a musical- és popslágereivel. A napot, egyben a XXI. Bakonyi Betyárnapot a Sakk Matt Company együttes „Betyárjó” bulija zárta.

Kísérőprogramként a Bakonyi Babázó Csoport Betyár-bölcsivel várta az apróságokat játszósátrában, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház pedig Kézműves udvarral kapcsolódott a rendezvényhez a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Kelemen Gábor