XVI. Bakonyi Betyárnapok Hírek

2014. augusztus 8-9. | Zirc, Alkotmány utcai rendezvényi terület


Köszöntjük a honlapon!

„Történelmünknek és néprajzunknak egy rendkívül színes korszaka és jelensége volt a betyárkultúra, hiszen joggal nevezhetjük kultúrának. A maga pozitív és negatív jellemzőivel együtt tagadhatatlanul hozzátartozik nemzeti múltunkhoz, manapság mégis olyan keveset tudunk róla. Pedig a bakonyi betyárok itt éltek a falvakban, városokban, a környező erdőkben.”
/Csatlós Melinda: Nagy betyárkönyv/

Az idegen tájakról származó betyárok történeteit kiszínezte a szájhagyomány, amely a nép vágyait fogalmazta meg. A betyárként élők nem voltak egyformák, akadt köztük igazi betyár, kapcabetyár, lacibetyár, címeres betyár, kurtabetyár, réti betyár, ostoros betyár és lókötő is. Sobri Jóska, az igazi úribetyár és a Bakony csupa titok és titokzatosság. Őrizzük a legendákat, a nép ajkán született meséket, népdalokat. A betyár többnyire szép, hetyke legény, aki pörge kalapban, cifraszűrben, patyolat gatyában, fegyveresen és lóháton jár-kel... míg végre kézre nem kerül…

Hirdetmény

Közhírré tétetik, hogy az úr 2014. évének, kisasszony hava 8. és 9. napján ismét összegyűlnek a vadregényes Bakony szívében, Zircen a betyárok és csárdabeli szépasszonyok, bakonyi lányok és legények lovastúl, kocsistúl, hogy kihívások során mérjék össze rátermettségüket és szépségüket.

Pénteken a bográcsok mellett bizonyítják be hírös betyáros leleményességüket és erejüket, majd szombaton portyára indul a megmérettetés során betyárrá avanzsált sereg.

A bajusznövesztésről, gyomrok edzéséről ne feledkezzenek meg, mivel ezek tekéntetében derül ki, hogy kiből válik a legnagyobb bakonyi betyár!

A legkisebb betyárok sem maradnak ki a mulatságból, két kiváló muzsikus műsora, népi játékpark és kézműves liget várja a kalandokra vágyó gyermeksereget.

A Betyár Portya állomásain pedig igazi betyárokká válhatnak.

Beharangozó

Lassan elérkezik a várva várt nap, amikor felsorakozik majd kicsi és nagy. Itt van már 2014-ben a kisasszony hava, annak is 8-9. napja.

Pénteken 15 órakor kezdődik a betyárok mókája,
Sztárfőzőcskével indul a Bográcsosok Erőpróbája.
17 órától Hagyományőrző csoportok ropják a táncot,
felidézve a régi betyárvilágot.
18 órakor Ünnepélyes megnyitó, melynek megtisztelője:
Dr. Horváth Zsolt lesz, aki megyei értéktárunk őrzője.
Köszöntőt mond Ottó Péter, városunk atyja,
a jókedvét otthon senki se hagyja!!!
18:30-kor a Jávor Pál Nemzeti Czigányzenekar húzza a talpalávalót,
az egész Bakony hallhatja a nagy dáridót.
20 órától Operettek, slágerek,
nosza, mulassunk együtt felnőttek, s gyerekek!
21 órakor, mire már a zsűri begye tele lett,
eredményhirdetés: "Ki mit főzött, egye meg!"
23 óra, ilyenkor már nem pattanunk lóra,
jöjjön hát a Fúzióval egy pár betyárjó nóta!
Szombaton 13 órától 19-ig "Bakonyi Betyárportya",
hol nem unatkozik sem szülő, sem porontya.
Lesz ám itten szórakozás,
Kézműves liget és játszóház.
13 órától tombolhat a gyereksereg,
két híres zenész előadásában régi gyermekdalok elevenednek meg.
13:30-tól pedig lóé és lovasé a főszerep: lovas felvonulás kezdődik a javából,
muzsika kíséri, mindenki ezt nézi saját háza tájáról.
Itt lesz a lovasok, betyárok színe-java,
Velük indulhat a betyárportya.
14 órakor kezdődik "A nagy bevonulás",
fogathajtó verseny, lovasbemutató és miegymás,
melyeknek kommentátora Varga Antal urunk,
ki már oly régóta egyik főbetyárunk.
17:30-kor érkezik a Benkó Dixieland Band,
az egész belváros trombitáktól zeng.
19:30-kor a Motiva Zenekar lép színpadra,
parkettre betyárok, s minden betyarina!
21 órakor bevonul a Central együttes és Rácz Olivér,
ki már jócskán bizonyított a Muzsika TV-nél.
22:15- kor Sipos F. Tamás felszáguld a színpadra,
reméljük, nem marad otthon a Trabantja.
A z'Energia együttessel zárul a műsor,
táncra várunk mindenkit 23 órakor!
S hogy ki ne feledjük,e két napunk színesítője
Csizmadia Géza, aki betyáros napjaink műsorvezetője.

Idén sem marad el a betyárnapi főzőverseny: augusztus 8-án, pénteken 15 órától várjuk a vállalkozó kedvű csapatokat a sportpálya előtti füves területre. Jelentkezni a helyszínen a csapatnév, a chef és az elkészítendő étel nevének megadásával lehet, nevezési díj: 1.000 Ft/csapat. Tűzifát biztosítunk, ellenben az ételkészítéshez szükséges alapanyagokról és eszközökről minden csapat maga gondoskodik. Szakmai zsűri választja ki a legfinomabb ételt, a nyertesek jutalomban részesülnek. A „Bográcsos erőpróbához” csapatonként 1-1 kg vadhúst biztosítunk, amely a betyárnapi főzőversenyen előzetes jelentkezés után vehető át helyszínen. (Információ: 88/593-810, kultur@zirckultura.hu).

Már alig várjuk, hogy megkóstolhassuk az Önök csapata által készített remekművet! Ne tétovázzanak, jelentkezzenek, és töltsünk el együtt egy felejthetetlen napot! Intézményünk szívesen fogad almát, körtét, szilvát, vagy bármilyen gyümölcsöt, amellyel a Betyárnap vendégeit, a lovasfelvonulás nézőit és a látogatókat kínálhatjuk a két napos rendezvény ideje alatt.

4. alkalommal hirdeti meg Zirc Városi Önkormányzat a „Betyáros Hajrá” elnevezésű sportprogramot. Augusztus 9-én, szombaton reggel 8 órától „Bakonyi Betyárkupa”kispályás labdarúgótorna kezdődik, 9 órától meghívásos teniszverseny indul a Zirci Tenisz Club Sportegyesület és az Önkormányzat szervezésében, majd délután 3-tól „Menekülés a pandúrok elől” mottóval 400 méteres síkfutásra várunk kicsiket és nagyokat. A „Betyáros hajrá” sportprogramjait a Zirc-Csetény öregfiúk labdarúgó-mérkőzése zárja 17 órától, a szünetben pedig a hagyományoknak híven „Batyuval szemben a kapuval” tizenegyesrúgó-versenyt rendeznek.

A sportprogramokkal kapcsolatban további információt Kelemen Gábor szervezőnél lehet kérni a 06-20/444-8514-es számon, vagy a kelemen83@gmail.com e-mail címen