XVI. Bakonyi Betyárnapok Beszámoló

2014. augusztus 8-9. | Zirc, Alkotmány utcai rendezvényi terület


2014. augusztus 8-9-én ismét kitárta kapuit Zircen a Mesterségek és a Bakonyi Ízek Utcája. Lovasok, betyárok, csárdabeli szépasszonyok, zene, énekszó, ostorok csattogása, játék és jókedv töltötte meg újra a Bakony szívét a XVI. Bakonyi Betyárnapok – Országos Betyártalálkozón, amelyre minden évben érkeznek új látogatók, és szép számmal vannak visszatérő vendégei is a rendezvénynek, mert kicsi és nagy egyaránt itthon érzi magát.

Pénteken kora délután lobbantak fel az első lángok a finomabbnál finomabb ételekkel fortyogó bográcsok alatt. Megtaláltuk a „Bográcsos Erőpróba” főzőverseny legvidámabb mesterét, akinek bográcsából finom illat áradt, így talán nem véletlenül ékeskedett kötényén „a legjobb szakács” felirat. Bármilyen meglepő, több helyen férfiak csapata szorgoskodott a bográcsokban, üstházakban rotyogó étkek körül. A bakonybéli Somogyi Tamás ékes betyárviseletén túl egy igazi Milfajt Ferkó ereklyét is bemutatott a betyárnapi látogatóknak. A gyerekeknek, családoknak idén is diákanimátorok kínáltak élményekkel teli, színes programokat mindkét napon. (A diákmunkások foglalkoztatásával közös célunk volt a szürke hétköznapok színesebbé varázsolása, a gyermekek és családok értékes élményekkel teli, közösségfejlesztésre is alkalmas, és nem utolsó sorban ingyenes szórakoztatása a hét szinte minden napján.)

A pénteki délutánon, stílszerűen a betyáros programokhoz igazított játékunkra nagyon sokan látogattak el, hogy megismerkedjenek Ludas Matyi történetével és szereplőivel. Hangos sikert aratott a ludak terelése, Döbrögi megleckéztetése, a legyek elkergetése, és népszerűek voltak az elgondolkodtató feladatok is.

A Bakonyi Betyárnapok délutánjának első fellépői kiváló néptáncosok voltak. A Veszprém Ifjúsági Táncegyüttes Hajdú Péter (Sáti) vezetésével fergeteges produkciót nyújtott, Kreutz Károly néptánc társulatának táncos lábai alatt döngött a színpad. A műsor közben a látványos Ritmuskocsma – Bolla Tipcsi szájharmonikázásával hozta lázba a közönséget.

A XVI. Bakonyi Betyárnapok hagyományos ünnepélyes megnyitóján Ottó Péter, Zirc város polgármestere, és dr. Horváth Zsolt, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke, mint a rendezvény fővédnöke köszöntötték a bakonyi betyárokat, csárdabeli szépasszonyokat és a vendégsereget. Mindketten hangsúlyozták a helyi hagyományok és értékek megőrzésének, ápolásának és tovább örökítésének fontosságát.

Este a már lemenő nap fényében állt színpadra a Jávor Pál Nemzeti Czigányzenekar. A várpalotai kötődésű zenekar nemzeti érzésű dalokat szólaltat meg. Régi időkben a cigányzenekar megjelent a születéskor és egészen a temetésig elkísérte a nemzeti érzésű embert – mondta el a zenekar vezetője és prímása, Kalló Zoltán, aki nyolc éves korától hegedül, a zeneiskolán túl édesapja részéről is sok ismerettel gazdagodott, egész dinasztiájában elsődleges szerephez jutott a zene. A zenekar névadójuk, Jávor Pál színművész nótáit viszi színpadra, melynek egyik célja az, hogy a fiatalokkal is megszeretessék ezt a kultúrát. A Betyárnapokon igazi örömzenélés volt a Jávor Pál Nemzeti Czigányzenekar műsora, ropogós ütemeikkel meg is táncoltatták a közönséget. A cigányzene után egy közkedvelt TV-sorozat jelenlegi és egykori szereplője, Varga Izabella és R. Kárpáti Péter, barátaikkal közösen, operett és ismert slágerekből álló műsorral örvendeztették meg a közönséget. A Barátok közt sorozat néhai Berényi Andrását, elsősorban színművészként ismeri a közönség, de a színészeten túl megannyi területen tevékenykedett, és tevékenykedik. Többek között könyvet írt, fiatal tehetségeket karolt fel, tanít, jelenleg pedig az ismeretterjesztés a legfontosabb az életében. Sokszínűségéről úgy nyilatkozott, hogy az élet lehetőséget adott neki arra, hogy mindazt a motivációt kipróbálhatta, amihez kedvet érzett. Elsődleges volt mindig is számára az, hogy embertársai javára adhasson, és minduntalan hálás azért, ha meghívást kap különböző rendezvényekre, mint például a Betyárnapokra is, mert ezen alkalmakkor lehetősége van kapcsolatot teremtenie mindazokkal, akiket a televízió képernyőjén keresztül hosszú időn át szórakoztatott. Ezek a találkozások a művész számára igazán feltöltő hatásúak, ezért jóleső érzéssel töltötte el az, hogy jelenlétével immáron Zircen is örömet szerezhetett sok-sok embernek. Varga Izabella és R. Kárpáti Péter egész délután sétáltak a bográcsozó közönség soraiban, és örömmel vettek részt a „Bográcsos Erőpróba” főzőverseny zsűrijének munkájában is. Brevics Lászlóné, Imre János és Somogyi Tamás társaságában hosszas kóstolás után születtek meg a színpadon kihirdetett, ajándékokkal jutalmazott „Ki mit főzött, egye meg!” (honlapunkon olvasható) eredmények. Péntek éjjel aztán a jól ismert zirci Fúzió együttes „Betyárjó” buliján mulatott a hajnalig talpon lévő betyársereg.

A XVI. Bakonyi Betyárnapok szombati napjának kora délutáni órájától a hagyományos Művészetek Kavalkádja hívogatta a vendégsereget. A napfényes délutánon a gyermekeket, családokat kézműves ligettel, népi játékparkkal és a Betyárportya játékával várta a Művelődési Ház diákmunkásainak Ifjúsági Fórumos és közösségi szolgálatos diákokkal erősített csapata.

A gyerekek igazi betyárokká váltak a nap végére. Nagy örömünkre óriási volt az érdeklődés, hamar szűknek bizonyult a rendelkezésre álló terület. A Betyárportya játék indításaként mindenki elkészítette a saját betyárbatyuját, ostorát, zokni-lovát és egyéb, a betyárok számára nélkülözhetetlen kellékeket. A gyerekek ezután belekóstolhattak egy betyár életébe a lovaglás, a vadászat, halászat, célba-csúzlizás fortélyainak elsajátítása, és más vidám feladatok során. A Betyárportya játék végén ajándékokat sorsoltunk ki az ügyes résztvevők között: a fődíjat (Bikal, Reneszánsz Élménybirtok családi belépőjét) Ábrahám Balázs György, a két ajándékcsomagot Csiki Viktória és Tenyeri Veronika kapta. A vidám játékok után még késő estig működött családi programhelyszínünk, melyet felnőtt kézművesek (Herczeg Anikó, Makai Bernadett, Pék László, valamint Wolfné Litter Beáta és gyermekei: Saci és Bence) is erősítettek Sokféle kézműves tevékenység között arcfestés, hajfonat, zokniló, rongy- és fonalbaba készítés, körmönfonás, üvegfestés és nemezelés is várta a XVI. Bakonyi Betyárnapok látogatóit. A családi játékok közben P. Nagy Ferenc (ex Tolcsvay Trió) és Kovács József László (ex 100 Folk Celsius) a legszebb gyermekdalokból összeállított válogatással hívta a színpadhoz az apróságokat. A nap egyik leglátványosabb programja a 82-es főútvonalon haladó lovasfelvonulás volt: a 80 lovast és a fogatokat a betyárok ostorcsattogtatása, és az Ivanics Imre – Tenk Mihály tangóharmonika páros muzsikája kísért.

A felvonulást követő, látványos színpad elé nagy bevonulással a lovasok vették át a főszerepet, a szép számmal összegyűlt nézőközönség késő délutánig különféle lovasbemutatókat, fogathajtó, ügyességi és gyorsasági versenyeket láthatott a színpad előtti területen, Varga Antal szakkommentálásával.

Az eredmények:

  • Legidősebb lovas (60 éves): Endresz János (Jampi)
  • Legfiatalabb lovas (7 éves): a borzavári Dézsi Linda, aki szőrén ülte meg pónilovát
  • Fogathajtó verseny győztese: Hapek László
  • A Bakony bajnoka – a leggyorsabb lovas: Somogyi József
  • Az ügyességi versenyszámokban díjazottak: Somogyi Erzsébet, Somogyi József, Honyecz Zoltán, Vörös József és lánya
  • Idén a legtöbb versenyszámban a „Kenyér” nevű ló indult, és díjat kapott a Betyárnapok legrégebbi ló szereplője, „Moha” (lovasa: Kovács Máté), aki már 15 éve koptatja Zircen a füvet.

A délután folyamán nemcsak a lovasok mérettették meg magukat, ekkor zajlottak a már hagyományos „IV. Betyáros Hajrá” elnevezésű, önkormányzati rendezésű sportprogramok, a IV. Bakonyi Betyárkupa kispályás labdarúgó torna, és a meghívásos teniszverseny is a Zirci Tenisz Club Sportegyesület szervezésében.

Kelemen Gábor önkormányzati sajtó- és sportreferens tudósítása: http://www.zirc.hu/fooldal-akadalymentes/hirek/2014/196-a-zirci-futballpuszta-hosei.html. A kora esti órákban aztán már a színpadon folytatódott a zengés-bongás, híres zenészekkel, előadóművészekkel találkozhatott a közönség, a zene világának különböző válfajaiban kalandozva.

A pápai Munkácsy Zenestúdió Egyesület hangulatos műsora után fiatalok és idősek egyaránt szép számban ölelték körül a színpadot a világhírű Benkó Dixieland Band koncertjét várva. Benkó Sándor, a zenekar vezetője mindig szeretettel gondol vissza Zircre, mert azon túl, hogy nagyon szereti a várost, 1991-től sokáig minden évben muzsikáltak a Domboldalban, „A BULI egykori helyszínén (Három-hegy). Benkó Sándor negyven éve zenél, hat évesen kezdett el tanulni klasszikus hegedűt, majd 14 éves korában klarinétra váltott. Eredendően villamosmérnöki pályán végzett, a Műszaki Egyetemen tanítva hatezer mérnököt nevelt ki. Tudományos munkát itthon és a nagyvilágban egyaránt végzett. 1995 óta csak a zenének és a dixielandnek él. Az idén 57 éves zenekar az első nemzetközi sikerek után érezte úgy, hogy komolyabban kellene foglalkozniuk zenei pályájukkal, napjainkra már túl vannak a 105. lemezükön, és bejárták az egész világot. Sok-sok hazai és nemzetközi elismerést tudhatnak magukénak, például a rangos Kossuth-díjat. A Betyárnapokra érkezve, számukra a legnagyobb elismerés az volt, hogy Zirc városa ismét meghívta a zenekart. A Bakonyban való fellépésük egyben nosztalgiára is invitálta Benkó Sándorékat, hiszen lélekben felidéződtek bennük azok a régi idők, amikor a Domboldalban muzsikáltak sokezer ember örömére. Benkó Sándor elárulta azt is, hogy hamarosan visszatér hozzánk zenekarával és egy ígéretes produkcióval.

A tombolasorsolás után a Motiva zenekar repítette el a Betyárnapok közönségét a népzene és a népdalok világába. A zenekar énekesnője és inspiráló ereje, Kovács Nóri erős szálakkal kötődik a népdalokhoz, és egészen fiatal kora óta fejleszti tudását ebben a műfajban. A zenekar létrehívásának célja az volt, hogy az embereket visszafordítsák a néphagyományok irányába, esetükben a népdalt és a népzenét populáris, modern köntösbe öltöztetve szólítsák meg a nagyérdeműt. Nóri érzékletes hangja hol ringatta, hol megperdítette a zirci betyárokat, szépasszonyokat.

Rácz Olivér, a Muzsika Tv „Dallamokon át” c. műsorának felfedezettje, a Central zenekarral együtt mulatós nótákkal pezsdítette tovább a közönség apraja-nagyjának hangulatát. Rácz Olivér 13 évesen nagy fordulóponthoz érkezett életében, és a zene lett az egyetlen mentsvára. 2011-ben elindult egy országos zenei tehetségkutató versenyen, ahol megismerkedett Sihell Ferryvel, aki a mai napig segíti zenei pályáját. Mindig is az volt az álma, hogy színpadon álljon és szórakoztathasson.

A késői órákban is derekasan helytálló betyárokat újabb sztárvendég, Sipos F. Tamás köszöntötte. A népszerű énekes a ’80-as évek végi sikercsapat, az Exotic zenekar egykori frontembere volt. 1992 végén a zenekar megszűnése után szólókarrierbe kezdett, producerként Pierrot dolgozott vele. 2004-ben egy meghívásra újraindította néhai zenésztársaival az Exoticot, a zenekar régi dalait játszották, új lemezt nem készítettek. Sipos F. Tamás barátaival időközben megalakította a Billy Idol Tribute Bandet is, örömzenélésük tíz évig tartott. Cipő halála után a Republic 67 énekese lett, amit megtiszteltetésként élt meg. Jelenleg fellépésről fellépésre jár, a zirci Betyárnapon a lovasok sem bánták, hogy lóhát helyett kivételesen Trabantba szálltak Tamással, aki bulizós jókedéllyel, közönségével együtt száguldott át nagysikerű slágereinek dallam - és szövegvilágán.

A fellépő művészeket és művésznőket, valamint a rendezvény megvalósításában kiemelkedő munkát végzőket idén is betyárokká, csárdabeli szépasszonyokká avatták, és egy-egy betyárbatyut is kaptak emlékül. (Névsoruk honlapunkon olvasható.)

A hagyományokhoz hűen a XVI. Bakonyi Betyárnapokat kifulladásig tartó „Betyárjó” Buli zárta, amelyhez a talpalávalót a z’Energia Együttes szolgáltatta.

A Bakonyi Betyárnapok jó híre idén is messze száll, és mit is lehetne mondani a végén? Legyen így jövőre is!

Köszönet a támogatóknak, együttműködő partnereinknek!