XV. Bakonyi Betyárnapok Beszámoló

2013. augusztus 9-10. | Zirc, Alkotmány utcai rendezvényi terület


Pályázati azonosító: 3707/11323
Szakmai beszámoló

A Nemzeti Kulturális Alap - mint támogató szervezet -, a helyi és térségi vállalkozók, magánemberek, a Magas-Bakony TDM Nonprofit Kft, a Békefi Antal Művelődési Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB munkatársainak, valamint közel 30 önkéntes segítő előkészítő munkájának köszönhetően, 2013. augusztus 9-én délelőtt kezdődhetett el a szervező csapat aktív és a programot nagyban meghatározó munkája a helyszínen, a zirci Alkotmány utcai Sporttelep erre kijelölt területrészén.

A rendezvény lebonyolítására felkért Guestadvert Kft. munkatársai már korábban megérkeztek, hogy megfelelő időben biztosítsák a programok minőségi, egyben biztonságos lebonyolításához szükséges színpadot, színpadtechnikát, valamint a hang- és fénytechnika összeszerelését. Szintén az ő közreműködő segítségükkel épült fel a kézműves ligethez szükséges két 6x3 méteres, valamint a három 3x3 méteres, információs és a játszóházas feladatok ellátásához szükséges pavilon, illetve a központi irányítás helyszínéül szolgáló VIP faház is. Emellett az ÁNTSZ-el korábban egyeztetetteknek megfelelően a rendezvényhelyszínre szállítottak 5 mobil WC-t.

A pénteki napot biztosító rendőri, polgárőri, katasztrófavédelmi és orvosi szolgálatot teljesítő személyzet, valamennyi kolléga és önkéntes is részt vett a programnyitó előtt fél órával megtartott, a biztonsági tervben vállalt egyeztető megbeszélésen. Ezek után mindenki elfoglalta a számára kijelölt szolgálat aznapi helyszínét.

A rendezvény „főbejáratánál” önkéntesek fogadták a helyszínre érkezőket, s tájékoztatták őket a kétnapos rendezvény főbb műsorelemeiről, a kiegészítő programok sokaságáról, a várható időjárás esetleges következményeiről, illetve a vendégek segítségére voltak további kérdéseik megválaszolásában is. Ugyancsak önkéntesek biztosították az egymás után érkező fellépők navigálását, kísérőjükként álltak rendelkezésre a rendezvényhelyszín bejárásakor, számukra frissítőt, bekészítést produkálva. Az önkéntesek pakolási, összeszerelési és folyamatos tereprendezési feladatokat vállaltak magukra, illetve segítőink további feladatai közt szerepelt a fellépők kényelmének biztosítása, megfelelő ellátása.

Az orvosi szolgálatot tevő szakemberek egymást váltva nyújtottak biztonságot pénteken. Ennek ellenére és mindenki legnagyobb megnyugvására senki nem szorult említésre méltó egészségügyi ellátásra, így a doktororvosoknak sem jelentett különösebb megterhelést a XV. Bakonyi Betyárnapok első napja.

Polgárőreink nagy figyelemmel és fegyelemmel segítették a zirci rendőrőrs munkáját, ezzel biztosítva a teljes rendezvényhelyszínt és annak környéke biztonságát, egyben a programon megjelent emberek testi épségét.

A fent leírtak szerint, így a megfelelő körülményeket biztosítva, betyáros kurjongatások, ostorcsattogtatás, csárdabéli szépasszonyok és menyecskék kelletőzése mellett, valamint ráhangoló ügyességi játékok sorát követően Ottó Péter Polgármester Úr és Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész fővédnöki köszöntőjével indítottuk útjára a 2013-as Bakonyi Betyárnapokat, péntek délután 18 órakor. Ezt követően - és a szombati napon is - Csizmadia Géza bakonyi főbetyár folyamatos jó hangulatot biztosító konferálása, valamint a produkciókat követő, sokszor szűnni nem akaró tapsvihar és elismerések mellett léptek színpadra először néptáncosaink – a Litéri Zöldág Ijfúsági és Gyermek Népáncegyüttes és a Szárazág Néptáncegyüttes apraja-nagyja - és az őket kísérő Forgács Zsuzsanna népdalénekes, valamint a Tegnap Zenekar muzsikusai. Ezt követően a közönség felfokozott várakozása közepette jelenthettük Bangó Margit Kossuth-díjas művésznőt a színpadra, aki fergeteges hangulattal ajándékozta meg a hallgatóságot. őket és a Bakonyi Betyárnapok megszokott címeinek - Csárdabéli szépasszony, Bakonyi betyár, Legnagyobb betyár, Pelenkás betyár - kiosztását, a péntek este utolsó fellépőjeként a zirci illetőségű Fúzió Zenekar betyárjó mulatsága követte.

Helyi tudósítónk a pénteki nyitóeseményre ekképp emlékezett:

„Sejteni lehetett, hogy a betyárkirály a „hosszúréti sáncban” van, mert népes pandúrcsapat sürgött-forgott a széltámadta VIP-sátor körül, s többször is elsült egy pisztoly a kicsivel arrébb csoportosuló zsiványok kezéből. Aggodalomra azonban nem volt semmi ok: a rend őreinek nagyszámú jelenléte a meteorológia által jósolt viharral magyarázható, a lövések pedig jeladások voltak a pizza- és képviselőfánk-evő, valamint a sörivó verseny kezdetére. Kiürültek a poharak, s kiürült hamarosan a „bár” is, a betyárok átadták a helyüket Sándornak, s díszes kíséretének. „Törékeny, szépséges kisasszonyok! Minden rendű és rangú betyárok!” – szólította meg a vendégeket a házigazda, a „bakonyi főbetyár” címet méltán viselő Csizmadia Géza, megkülönböztetett tisztelettel köszöntve Failoni Donatella zongoraművészt és Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, a rendezvény fővédnökét. „Nemes Zirc Város Polgármestere”, Ottó Péter üdvözölte a héthatáron túlról, a szomszédból és helyből érkezett embereket, majd köszönetét fejezte ki az újabb találkozásért a főszervező Magas-Bakony TDM Nonprofit Kft-nek, a társszervező Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB-nak, a támogatóknak és mindenkinek, aki hozzájárult a rendezvény lebonyolításához. […] Jegyzőkönyvekre hivatkozva megtudtuk azt is, hogy Rózsa Sándor minden nap imádkozott, sohasem káromkodott, s ezt a társaságában sem engedte meg. Pénteken – vagyis azon a napon, amikor megemlékeztünk róla – betartotta a böjtöt. Arról pedig, hogy segítette a szegényeket, nem csak a népnyelv beszél, hanem írásos feljegyzések is tanúskodnak. Oszter Sándor megtiszteltetésnek vette, hogy őt kérték fel a rendezvény fővédnökének, s örömét fejezte ki, hogy találkozhat betyártársaival Zircen, ahová egyébként fiatalkori emlékek is kötik.”

Ami a szervezőknek egyedüliként kisebb izgalomra okot adott, az a pénteki napra jósolt, a katasztrófavédelem által is előre jelzett, kritikus időjárási helyzet várható kialakulása volt. Ennek ellenére, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelem ügyeletesének folyamatos tájékoztatása mellett, a munkatársak kitartásának és a technikát biztosító szakemberek profizmusának köszönhetően teljes biztonságban tudtuk magunk mögött a rendezvény első napját.

A 2013. augusztus 10-i rendezvénynap a folyamatos, szűnni nem akaró esőzés miatt szomorkásan indult, ezzel látszólag elmosva a délelőttre tervezett, gyerekprogramokat és foglalkoztatókat. Azonban a szervezők és segítőik lelkesedésének és gyors reagálásának köszönhetően a Tulipántos Népi Játékpark és Alkotóműhely előadása és játékos foglalkoztatói, illetve a Kézműves Liget megvalósítása végül a fellépők fogadása szempontjából amúgy is nagy szerepet játszó, helyszíni Művelődési Házban vette kezdetét, majd az időjárás kora délutáni jobbra fordulását követően eredeti tervezett helyszínén, nagy érdeklődés mellett, a szabadban folytatódott.

A hagyományos lovas felvonulás és a zirci lovasok játékos bemutatója az időjárás következtében kialakult terepviszonyok miatt ugyan elmaradt, ez azonban nem volt kerékkötője annak, hogy a már előző nap is virtuskodó betyárjaink ismét előmerészkedtek, s korhű viseletben, lovaikat zabolázva hangulatfokozói legyenek a rendezvény második napjának is.

Végül és túl az időjárás adta izgalmakon – valamint az előírt, hatóságok és segítők képviselőinek tájékoztatását, a mentőszolgálat helyszínre érkezését követően -, délután 15 órakor, immáron eredeti helyszínen és időpontban folytatódhatott a műsor a programban meghirdetett, a Tulipántos Népi Játékpark és Alkotóműhely Gólyalábas parasztkomédia című előadásával.

És bár a lovasfelvonulást a rádió még bemondta, de az idő elmosta, a közönséget a győri illetőségű Györgyi Orsolya „Képzés a lovak nyelvén” látványos lovas bemutatója kárpótolta szombat délután. Ez esetben nem vágtára, vagy betyáros ostort lobogtató, harsány előadásban részesült a jó időre kiérkező forgatag, hiszen Orsi elképesztő mozdulatokkal, csupán jelzésekkel irányította lovait, melyeket nyereg nélkül ült meg. Közönsége mégis érdeklődő és kitartó figyelemmel követte végig a bemutatót idejére kialakított kordonok mögül a valóban érdekes, nem mindennapi előadást. Ezt követően a gyerekek figyelmét ismét a Tulipántos Népi Játékpark és Alkotóműhely meséi varázsolták el, akik népviseletbe öltözve, interaktív módon szórakoztattak kicsiket, nagyokat egyaránt. Az esti ráhangolódást a Zirci Városi Vegyeskar hangulatfakasztó nép-, betyár- és bordal fűzére, majd őket követően a Vadrózsa Lókúti Nemzetiségi Kórus előadása alapozta meg, ezzel előkészítve a fergeteges, felszabadult hangulatú Palya Bea koncertet. A művésznő és zenei kísérete a népies dallamokra ritmikus táncot ropogtató HuNkuNDaNCe tánccsoport folk-showjának adta át a pódiumot, akik lendületes és dinamikus műsorukkal fergeteges hangulatot varázsoltak a színpad elé, ezzel előkészítve a terepet a est fénypontjának számító sztárvendégek - a Csillag születik magyar tehetségkutató Szabó Ádám és a 2013-as X-Faktor felfedezettje, Antal Tímea – számára.

A szombat este, egyben a kétnapos rendezvény zárásaként Csizmadia Géza – ekkor már, mint énekes – és a Régió Zenekar szórakoztatta a nagy létszámú és kitartó, betyárjó nagyérdeműt.

Másfél évtizede tart a Bakonyi Betyárnapok. Az idők során sok minden változott, de ezúttal is át lehetett menni az ostorcsapásoktól hangos pusztából a kürtőskalács-illatú vásártérre, újabb betyárokat, csárdabéli szépasszonyokat avattunk, s a pelenkás betyártól a vén betyárig mindenki megtalálhatta a kedvére való szórakozási lehetőséget.

A tizenötödik alkalmon népi kultúránk jegyeinek talán minden eddiginél erősebb volt a jelenléte; a fesztiválra érkezőket a szervezők táncban, énekben, zenében, sportban és játékban is igyekezték visszakalauzolni gyökereikhez. A péntek este táncházba torkollott, szombat este a helyi énekkar és térségi hagyományőrző csoportok vitték tovább ezt a hangulatot. Mindkét betyáros éjszakára jutottak sztárvendégek, kiknek hangja az idősebb és a fiatalabb korosztályt is megszólította.

Mindemellett kísérőrendezvények sokasága várta a zirci „Hosszúrétre” érkezőket: a kézműves vásár mellett betyáreledelek illatától fűszeres Bakonyi Ízek Utcáján csillapíthatta éhségét a különleges ízekre éhes fesztiválbetyár. A fiatalabb korosztályt vidámpark, nosztalgiavonatozás, a Kurfli Közhasznú Kulturális Egyesület jóvoltából pedig interaktív játszó-, háztartási- és mozisarok várta.

A szombat délelőtti bizonytalan időjárás a Vöröskereszt közreműködésével megszervezett véradását nem befolyásolta, s végül a kiegészítő sportprogramként meghirdetett Betyár-kupa is - igaz, egy nappal a rendezvényt követően, de – nagy sikerrel lezajlott.

A kiépített sajtókapcsolatoknak köszönhetően méltán kapott országos visszhangot a 15. jubileumát élő rendezvény, mely dacára a sokszor ugyanezen hétvégére szervezett környékbeli falunapoknak, évről évre több ezer fős látogatottságot tud magénak. Ennek sikerességéhez az állami támogatás mellett nagyban hozzájárulnak a helyi vállalkozók és magánemberek – számszerűen 82 - nagylelkű felajánlásai, a közösség teremtő ereje, akarása, önkénteseink áldozatos munkája.