XII. Bakonyi Betyárnapok Hírek

2010. augusztus 6-7. | Zirc, Alkotmány utcai rendezvényi terület


„Subri Józsi híres zsiván, kit megfogni már sok kíván. Kerek-piros az orcája, ezer csók illenék rája…”

Ezt énekelték a múlt század leghíresebb dunántúli betyárjáról. Az idegen tájakról származó betyárok történeteit kiszínezte a szájhagyomány, amely a nép vágyait fogalmazta meg. A betyárként élők nem voltak egyformák, akadt köztük igazi betyár, kapcabetyár, lacibetyár, címeres betyár, kurtabetyár, réti betyár, ostoros betyár és lókötő is. Sobri Jóska, az igazi úribetyár és a Bakony csupa titok és titokzatosság. Őrizzük a legendákat, a nép ajkán született meséket, népdalokat. A betyár többnyire szép, hetyke legény, aki pörge kalapban, cifraszűrben, patyolat gatyában, fegyveresen és lóháton jár-kel... míg végre kézre nem kerül...

Idén 12. alkalommal kerül megrendezésre a Bakonyi Betyárnapok, amely Zirc város kiemelkedő rendezvénye és sajátos színfoltja a Közép-Dunántúli Régiónak. Legfőbb célja, hogy minden korosztály számára szórakoztató módon, a hagyományok őrzésén alapulva a Zirci Kistérség kulturális sokszínűségének, értékeinek bemutatásán keresztül, igazi autentikus élményeket nyújtson a vendégeknek, miközben észrevétlenül bővíti a résztvevők történelmi, kulturális, gasztronómiai ismereteit.

A Bakony egyszerre földrajzi név és mítosz. Mesebeli tájak, vadregényes erdők, hegyek-völgyek, mezők-rétek, gazdag flóra és fauna, gyönyörű természeti környezet, jó levegő, csend, csodaszép látnivalók, felejthetetlen programok, házias ételek, családias vendéglátás, vendégszerető lakosok.

Ide várjuk KEDVES VENDÉGEINKET, a Bakony szívébe, Zircre, a Bakonyi Betyárnapokra: őrizzük meg együtt történelmi múltunkat, kulturális értékeinket, hagyományainkat, a ló és a természet szeretetét! A hagyományőrző-, lovas-, kulturális-, gasztronómiai-, szórakoztató- és sportprogramok minden korosztály számára felejthetetlen órákat ígérnek.

A rendezvény célja, hogy a hagyományőrzésen, a sajátos történelmi múlton alapulva összekovácsolja a kistérség erőit és egy olyan projekttel jelenjen meg a hazai turisztikai piacon, amely képes felkelteni országosan is az érdeklődést a népi kultúra, a ló szeretete, a Bakony kulturális, természeti, gasztronómiai értékei és a helytörténeti jellegzetességek iránt. „A betyár szilaj, virtuskodó, menyecskéző, aki kifosztja a gazdagokat, segíti a szegényeket, aki kitört az úri elnyomás, a dézsma, robot világából, aki a nép szemében megtestesítette a szabadságot, akinek tetteit mesélték és akinek szomorú elmúlásán bánkódtak. Népünk ajkán élnek még a betyárdalok, szájról-szájra szállnak még a mesék, történetek.” írta dr. Zákonyi Ferenc. A betyárság mára már más jelentéstartalommal bír, de a bakonyi rengetegben való bujkálás miatt kétségkívül övezi valamiféle misztikum is. A társadalmon-kívüliség, a hősiesség, az ellenállás, a személyiség, a múlt, a hagyományőrzés a ma emberét is foglalkoztatja. Nagyon jó lehetőséget teremt közösségépítésre, a Bakony egyedi adottságainak bemutatására. A népi kultúra-néptánc, népzene, népdal, népmese, népművészet...- a régen élt és a ma élő emberek iránymutatója és gyógymódja a mindennapokban, ugyanis belülről fakad. Az öngyógyítás legjobb eszköze annak, aki műveli, s annak is, aki passzív részesévé válik. A vidámság, a felszabadultság, a jó értelemben vett gátlástalanság, a természetesség, az egyszerű, sallangoktól menteskultúra és élet eszköze. Éppen ezért napjaink rohanó, stresszes emberének egy ilyen típusú rendezvény kikapcsolódást, szellemi felfrissülést, lelki feltöltődést nyújt, miközben észrevétlenül olyan ismeretekre tesz szert, amely segít népi kultúránk átörökítésében. A betyárság nemcsak a Bakonyban volt jellemző, hanem az ország egyéb tájegységeiben is, ezért a rendezvény lehetőséget kíván teremteni a hasonló történelmi múlttal, néprajzzal rendelkező vidékek „mai betyárjainak” találkozójára és közös programokon való részvételükre is.

Felhívás a „Vadétel-főző Fesztivál” főzőversenyére

Idén 12. alkalommal kerül megrendezésre a Bakonyi Betyárnapok 2010. augusztus 6-7. között Zircen, a megszokott helyszínen. (Alkotmány utcai sporttelep)

Augusztus 6-ára, péntekre vadétel-főző fesztivált és versenyt hirdetünk meg a sportpálya előtti füves területen.

Ezennel versenyre hívjuk a kistérség polgármestereit saját települési csapatukkal, Zirc város Önkormányzatát, az igazi bakonyi betyárokat, az ország más betyárcsapatait, a Magyar Turizmus Zrt.-t, a Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságot, a Bakony Turizmusáért Egyesületet, a Bakonyért helyi akciócsoportot, a térség turisztikai attrakció üzemeltetőit, a turisztikai szolgáltatókat törzsvendégeikkel, a civil szervezeteket, a térségben működő valamennyi piaci szereplőt profiltól függetlenül és nem utolsósorban a régió lakosságát az alábbi feltételekkel:

  • Kategória: szabadon választott (pörkölt vagy gulyás)
  • Nevezési díj: 1.000.-Ft/csapat
  • Jelentkezés: a helyszínen a csapatnév, a chef és az elkészítendő étel megadásával
  • A helyszín befogadóképességének függvényében érkezési sorrendben fogadjuk a jelentkezéseket
  • Tűzifát biztosítanak a szervezők
  • Az ételkészítéshez szükséges alapanyagokról és eszközökről minden csapat maga gondoskodik
  • Szakmai zsűri dönt a legjobbak kiválasztásáról, akik jutalomban részesülnek
  • 15.00 órától területfoglalás, tűzgyújtás
  • Az ételnek legkésőbb 19.30-ig el kell készülnie, ha zsűriztetni kívánja a csapat

A főzőversennyel kapcsolatban további felvilágosítást a 88/416-816-os telefonszámon vagy a zirc@tourinform.hu e-mail címen lehet kérni.

Már alig várjuk, hogy megkóstolhassuk az Önök csapata által készített remekművet!

Ne tétovázzon, jelentkezzen és töltsünk el együtt egy felejthetetlen napot!