IX. Bakonyi Betyárnapok Beszámoló

2007. augusztus 10-11. | Zirc, Alkotmány utcai rendezvényi terület


Idén immár 9. alkalommal került megrendezésre a Bakonyi Betyárnapok augusztus 10-11-én Zircen a sportpálya melletti füves területen és a lovaspályán.

Ugyan az időjárás többször is megijesztette a két nap folyamán a szervezőket és a résztvevőket, de végül az égiek is velük voltak, így a meghirdetett programok mind megvalósultak.

Pénteken már déltől érkeztek az ételfőző fesztivál aktív résztvevői, 15 órától lehetett tüzet gyújtani. A helyszínen meghirdetett főzőversenyre mind a 22 csapat benevezett. Estére már finom illatok terjengtek a terület minden irányából. Nem volt könnyű dolga a – Brevics Lászlóné elnök, Ottó Péter, dr. Hevesi Gusztáv és Bittmann Ottó összetételű – zsűrinek, hogy kiválassza az ínycsiklandozó falatok közül a legfinomabbat.

A fődíjat – a rendezvény emblémájával és a Főzőverseny 1. helyezett megjelölésével gravírozott bográcsot – Bognár László és csapata (a Motocrossosok) marhapörköltje nyerte. A 2. helyezést szintén marhapörkölt kapta, amelyet Palkovics János és „A lé a tét” csapat készített. A 3. díjra a Regina team (ismeretlen főszakács) marhapörköltje volt érdemes. A zsűri különdíját Fülöp Gábor és a Tikhegyiek csapat chilis babja kapta.

A főzés alatti jó hangulatról a Kőris népzenekar gondoskodott, őket követte az Alsóörsi Kutyaiskola engedelmes és őrző-védő bemutatója, majd 20 órától éjfélig a térségi zenészek – Jaca, Kubicsek Rudolf, Mészáros Jocó – utcabálja szórakoztatta a közönséget.

Szombaton 9 órától indult a kirakodóvásár és a népi kismesterségek bemutatója, 10 órától különböző gyerekprogramokon lehetett részt venni. Volt arc- és hennafestés, de lehetett gyékénylovacskát és bakonyi betyárbatyut is készíteni helyi animátorok segítségével.

Délelőtt 10 órakor Megyei Fogathajtó, délután pedig Megyei Díjugrató Verseny zajlott a lovaspályán a következő eredményekkel: Fogat egyes: 1. Mekler László Hajmáskér, 2. Miszi Béla Zirc, 3. Boros Károly Pénzesgyőr. Fogat kettes: 1. ifj. Vörösházi József Csetény, 2. Vörös József Mór, 3. Hapek László Zirc. Díjugratás: 1. Kiss Csaba Zirc, 2. Mihályfi Angéla Zirc, 3. Miszi Béla Zirc.

A IX. Bakonyi Betyárnap nem jöhetett volna létre, ha az alábbi intézmények, vállalkozások és magánszemélyek nem ajánlják fel önzetlen segítségüket: polgármesteri hivatal, Veszprém Megyei Turisztikai Hivatal, Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság, Zirci Takarékszövetkezet, Robix zirci gyára, Bakony-Agro Kft., Bakonykarszt Zrt., X-ION Szolgáltató Rt., Agrofitt Bt. Kertbolt, Koós Máté, Hédl Sándor, Gajdics Sándor.

A szervező Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Tourinform iroda nevében Benczikné Tóth Magdolna intézményvezető és Hevesiné Németh Mariann Tourinform-irodavezető megköszöni minden támogató, lebonyolító és résztvevő aktív közreműködését, és egyúttal felhívja a figyelmet, hogy városunk kiemelt rendezvénye jövőre ünnepli 10. évfordulóját. A jubileumi esemény méltó megünneplése érdekében még tartalmasabb és színvonalasabb programot szeretnének nyújtani 2008-ban, ezért már most kérik, aki teheti, – anyagi, szellemi, tárgyi támogatással – segítse, hogy ismét sikeresen megvalósulhasson hagyományőrző városi rendezvényünk. A támogatások mellett a kreatív ötleteket és a népszerűsítő szájpropagandát is szívesen veszik a szervezők.

Hevesiné Németh Mariann