VI. Bakonyi Betyárnapok Beszámoló

2004. július 30-31. | Zirc, Alkotmány utcai rendezvényi terület


Ismét eljöttek a bakonyi betyárok

Hatodik alkalommal rendezték meg a Zircen a Bakonyi betyárnapokat a sportpálya előtti réten. Július 30-án vadételfőző fesztivállal indult a kétnapos program, amibe sajnos az időjárás beleszólt, hiszen napközben sokat esett az eső. A szabadtéri főzőcskének nem kedvezett ugyan, azért mégis akadtak jócskán, akik vállalkoztak az eső áztatta fűben bogrács alá gyújtani, s ennek meg is lett az eredménye, hiszen estére kellemesre váltott az idő és remek hangulat kerekedett.

Fajkusz Attila és zenekara minden megtett, hogy a vendégek jól érezzék magukat a népi muzsika mellett. Másnap, július 31-én népművészeti kirakodóvásárral indult a nap. Délután 2-kor sok-sok nézelődő-kíváncsiskodó vendég sorfala között indult el a zenésbetyáros-lovas-(tehenes) felvonulás a 82-es főúton, nem kis meglepetést okozva, főként a városon áthaladó külföldi autósoknak. Olyan hosszú volt a menet, hogy az utoljára haladók nem látták a menet elejét. Ez a látványosság évről évre egyre nagyobb tömegeket vonz, hasonlóan az ezt követő lovasbemutatókhoz. A hagyományőrző lovas programokat Varga Antal, a Bakonyi Lovas Klub tagja kommentálta, ezek a következők voltak: nagy bevonulás, lovas karuszel, ügyességi játékok, díjugratás, fogathajtás és gyorsasági verseny, melynek győztese Kukoda Norbert lett.

A bemutatók alatt lehetett szavazni a legszebb lovakra és a legszebb fogatokra is. A lószépségverseny első három helyezettje: 1. Somogyi József, 2. Kukoda Norbert, 3. Hajdú Tímea. A fogatszépségverseny eredménye: 1. Rezgő János fogata, 2. Boros Károly fogata, 3. Hapek László fogata. Ügyességi játékokban 5 kategóriában hirdettek győztest.

Ezen a napon 16 fogat és 40 lovas vett részt a programokon a megye minden sarkából.

Csúszott ugyan a program, de a vendégek kitartottak, így hallhatták Nagy Bandó András humoristát, majd a Madarak együttes muzsikájára mulathatott, aki akart. Az este fénypontja a zenés tűzijáték volt. Több ezren vettek részt a programokon, aminek sikeréhez szombaton már az időjárás is hozzájárult verőfényes napsütéssel – a többi támogató anyagi-erkölcsi-kétkezi támogatása mellett.

Stohl Ilona