V. Bakonyi Betyárnapok

2003. augusztus 1-2. | Zirc, Alkotmány utcai rendezvényi terület


Betyárnapok ötödször

Augusztus első hétvégéjén rendezték meg a zirci Hosszúréten már 5. alkalommal a betyárnapokat. Az időjárás kegyeibe fogadta nemcsak a rendezvény szervezőit, hanem a résztvevőket is, hiszen a péntek esti nagy dörgés-villámlásból csak néhány csepp eső esett, ami talán még ijesztgetésnek is kevés volt.

A délután meggyújtott tüzek feletti bográcsokból kora estétől gyomornedv-képzést serkentő és nyálelválasztást megindító illatfelhők szálltak, míg csak a népes társaságok tagjai el nem fogyasztották azokat. A főzés ideje alatt moszkvai folklórcsoportok szórakoztatták a vendégeket. A bőséges lakomát követően lehetősége volt mindenkinek a mozgásra, hiszen Szabó Sándor oktató vezetésével fergeteges táncházat tartottak, ki-ki ameddig bírta. Éjféltájt azonban összepakolták a betyárbútort, hogy szombaton folytatódhasson – másfajta programokkal – a rendezvény. A délelőtt a gyerekeké volt játékos foglalkozásokkal, arcfestéssel, délben aztán jó ebédhez szólt a nóta és a Kurázsi táncegyüttes táncosai ropták a táncot a színpadon. A kirakodóvásárban sok minden gazdára talált, kinek-kinek pénztárcája és ízlése szerint.

A délután ígérte az igazi látványosságot a betyáros felvonulással a 82-es főúton, majd ezt követően a lovasprogramok: a fogathajtás, díjugratás és a lószépségverseny. A nagyszámú közönség élvezte a bemutatókat és a versenyeket, hatalmas tapssal díjazott egy-egy sikeres futamot. Eredmények: Fogathajtás: 1. Homoki László Nemesvámos, 2. Gyerczán Tibor Mór, 3. Hock Ferenc Nagyvázsony. Díjugratás: 1. Miszi Béla I. Zirc, 2. Schmidt Tibor, 3. Miszi Béla II. Zirc. Háton: 1. Somogyi József, 2. Kukoda László, 3, Kovács András. A lószépségversenyre kiadott 1000 szavazócédula kevésnek bizonyult, sokan nem tudtak szavazni emiatt. Eredmények: 1. Gyerczán Tibor Mór, 2. Hapek László Zirc, 3. Kovács András Zirc.

A lovasprogramok után elkezdődött az utcabál és tartott kivilágos kivirradtig. A kétnapos rendezvény költségvetése megközelíti a 1,5 millió Ft-ot – tudtuk meg Horváth László polgármestertől, aki örült annak, hogy a zirci családi-baráti nagy közösségek mellett sokan jöttek kifejezetten erre a rendezvényre megyehatáron túlról, sőt külföldről is.

Stohl Ilona