I. Bakonyi Betyárnapok Hírek

1999. július 17-től augusztus 14-ig | Bakonybél, Csesznek, Bakonynána, Zirc és Csetény


Hagyományteremtő szándékkal fogott össze öt település: Zirc, Csesznek, Bakonybél, Bakonynána és Csetény, hogy megszervezzék július 17. és augusztus 14. között a bakonyi betyárnapokat. A rendezvény ötlete a Vállalkozók a Bakonyért Egyesülettől származik. Az elnevezést azért választották, mert a térségtől nem elválasztható. A rendezvénynek - mely néhány éven belül remélhetőleg országosan is ismert lesz - fontos szerepe lehet a magas-bakonyi idegenforgalom élénkítésében, bemutatva a híres bakonyi betyárok szülőföldjét, annak értékeit.

A települések összefogásával megnőtek az anyagi lehetőségek, mivel a helyi forrásokon kívül - a zirci Tourinform-iroda segítségével - együtt sikeresen vettek részt több pályázaton is. Ezenkívül a megyei önkormányzat is jelentős támogatást adott.

Az öt településen egységes, mégis különböző programokkal várják a látogatókat. Mindegyik településen lesz lovasbemutató, melyen láthatnak betyártámadást, huszárkarusszelt, ügyeségi versenyeket. A lovascsapat szakmai vezetője Honyecz Zoltán.

Egységes műsor az íjászok bemutatója is. Mind az öt településen megnézhetik a zirci amatőr színjátszók Határcsárda című előadását, melyet Hogyor József bakonybéli író ingyenes felajánlásként írt a betyárnapokra. A színjátszók Tóthné Wenczel Zsuzsanna vezetésével dolgoznak. A felsorolt produkciók résztvevői helyi, illetve környékbeli lakosok. Ingyenes fellépést vállalt a szápári citerazenekar, a Páva kör, a bakonyoszlopi asszonykórus, a zirci és a bakonynánai német kisebbségi néptáncosok, a zirci Eszterlánc néptáncegyüttes, a fúvósok, az ugrókötelesek és a zirci Zabhegyezők játszóházat szerveznek.

A gyerekek számára rajzversenyt hirdettek a témához kapcsolódóan, melynek eredményhirdetése az öt település betyárnapján lesz.

A témáról több is megtudható a Bakonyi Betyárnapok Hírmondójából, amely ingyenesen eljutott minden háztartásba. Ez tartalmazza a részt vevő települések részletes programját is. További információ kérhető Zircen a művelődési központban, a Tourinform-irodában vagy a polgármesteri hivatalban.

Balta Éva